ibiza eiland | historisch
ALLES over IBIZA  ibiza eiland | historisch

Ibiza eiland - Historisch

Ibiza, hoe het begon

Het waren Feniciers die in 654 v Chr, in de Balearen, een haven stichtten met de naam 'Ibossim' (gewijd aan Bes, 'n oude Egyptische godheid, eerst vereerd als beschermer van huishoudens, moeders, kinderen en geboorte en later als verdediger van al het goede en vijand van alles wat slecht is), die later bij de Romeinen bekend werd als 'Ebusus' en bij de Moren als 'Yebisah', en tegenwoordig alom bekend als Ibiza.
De naam Pitiusen, voor Ibiza en Formentera, komt van de Grieken, die de twee eilanden 'Pityűssai' noemden, grieks voor 'met pijnbomen begroeide eilanden'.

De grot van Es Cuieram bevat een heiligdom waar in die tijd offers werden gebracht aan Tanit, een Punische en Fenicische godin, en de belangrijkste godheid van het Romeinse Carthago naast haar gemaal oppergod Ba`al Hammon.

De Feniciers legden op het eiland begraafplaatsen aan voor hun doden en in Ses Salinas kwam de de zoutwinning tot stand van Ibiza's toenmalige belangrijkste handelsprodukt, het witte goud, oftewel zout, tesamen met de produktie van garum (vissaus), wol en een belangrijke kleurstof voor die tijd maakte dat Ibiza al snel groeide tot een belangrijke handelspost voor schepen op de Middellandse Zee.
Met de inval van Assyrische troepen kwam de Phoenicische overheersing ten val, en kwam Ibiza onder bewind van Carthago, voorheen een kolonie van Phoenicië en versterkte het eiland haar Baleaarse handelspositie nog verder, door het leveren van huurlingen aan Carthago, de alom geroemde doeltreffende, Baleaarse steenslingeraars.
Het eiland bewaard uitstekende voorbeelden van deze laat Carthaagse-Punische beschaving op haar grondgebied.

Later in de geschiedenis werd Ibiza overheerst door achtereenvolgens de Romeinen, Visigoten en moslims.
Na overheersing door achtereenvolgens de Romeinen (waarmee Ibiza's belangrijke positie op de Middellandse zee beeindigde), de Vandalen en Byzantijnen, werd het eiland  in 990 veroverd door de Moren, en bekeerden de laatst overgebleven eilandbewoners zich tot de islam.
De moslims lieten een belangrijke en herkenbare afdruk na in de kenmerkende architectuur en de traditionele kostuums van het eiland, maar werden  in de 13e eeuw verdreven tijdens de christelijke herovering en de eilanden werden Catalaanse kolonies, en verloren hun belang voor de regio.

In 1110 werd Ibiza binnengevallen door de Noren, op kruistocht naar Jerusalem, in een poging de islam te ondermijnen en in 1235 maakte de toenmalige koning van Aragon een eind aan de Moorse overheersing, deporteerde de laatste moslims, en bracht het eiland weer onder Christelijke heerschappij.

In de 16e eeuw werd Ibiza regelmatig belaagd door zeerovers en omdat Spanje hiertegen destijds niet optrad namen de eilandbewoners zelf het heft in handen door op hun beurt als piraten de wateren af te schuimen, om de eilandbewoners op deze manier te beschermen tegen aanvallen van andere zeerovers.

Tot 1715 had Ibiza eigen bestuursrecht, dat werd beindigd met koning Filips V van Spanje's afschaffing van de Autonomie van de lokale overheid.
Ibiza was, voor het grootste deel van de 18e eeuw, onder controle van het Spaanse koningshuis Bourbon.

Pas in 1976 werd, met de dood van Franco de franquistische dictatuur van Spanje terug veranderd in een parlementaire democratie, en werd het statuut van autonomie van de Balearen ingevoerd.

Vind alles over de onderdrukking en het gewelddadige verleden van Ibiza:

Werelderfgoed

Op Ibiza vind je over het hele eiland verspreid de meestal goedbewaarde archeologische resten van de verschillende beschavingen die het eiland bewoonden.
Door haar biologische verscheidenheid en cultuur werden grote delen van het eiland Ibiza, op December 14,1999, tot cultuur en natuurerfgoed verklaard door Unesco, en wordt dit werelderfgoed tegenwoordig beschermd in natuurparken en zeereservaten.
Zoals de versterkte bovenstad Dalt Vila als uitstekend voorbeeld van de militaire Renaissance architectuur, de eerste Fenicische nederzetting in Sa Caleta en de nekropolis bij Puig des Molins, de oudste (Moorse of Fenisiche?) nederzetting bij Balafia, het Moorse irrigatiesysteem in Ses Feixes, en de Posidonia Oceanica, een belangrijke inheemse soort zeegras die alleen voorkomt in het Ses Salinas Natuurpark, gelegen in de zeestraat tussen de zoutvelden van Formentera en Ibiza.
Een aantal van de ooit 180 windmolens op Ibiza, is gerestaureerd, en dat geld ook de verdedigings- en uitkijktorens die onderdeel waren van Ibiza's effectieve verdedigingssysteem tegen piraten en vijandelijke invallen.
De charmante witte kerkjes van het eiland zijn in hun oude luister hersteld en vormen een prachtige achtergrond voor een huwelijksreportage, video of film en zijn een leuke bestemming voor een dagje toeren.
De ooit leven-verschaffende bronnen en waterputten, werden gebouwd onder Arabische en Romeinse architectuur, maar hebben tegenwoordig nog steeds een traditionele betekenis hebben voor de lokale bevolking, die er bij speciale gelegenheden en vieringen, hun traditonele 'Ball Pagés' dansen, de volksdans van Ibiza.

Alles over de bezienswaardigheden en toeristische attracties van Ibiza

Ibiza 4 all, Alles over Ibiza | Alle Ibiza feiten op een rij met bijbehorende eiland informatie.
© 2006 - 2018 ibiza4all.org