ibiza, het eiland | de flora en fauna
ALLES over IBIZA  ibiza, het eiland | de flora en fauna

Ibiza, het eiland - de Flora & Fauna

Ibiza's Flora

Ibiza, gelegen in de Middellandse zee, heeft onvergelijkbaar mooie natuur met een indrukwekkende, grillige kustlijn van rotsachtige inhammen en baaien afgewisseld met aantrekkelijke zandstranden.
Stranden zijn er in alle kleuren en vormen, maar het zeewater is altijd helder en van een prachtig azuurblauwe kleur en aangename temperatuur, tot ver in oktober.
In het binnenland vind je glooiende, groene heuvels en valleien met pittoreske witte dorpjes omgeven door geurende amandel-, carob-, olijf-, citroen- en sinaasappelboomgaarden en hoewel het eiland in de zomer erg droog is, blijft de grond steeds erg vruchtbaar, en groeien er na iedere regenbui, weer vele soorten kruiden en grassen op.
Er komen op Ibiza ook een aantal kleurrijke en bijzondere endemische plantensoorten voor, alleen voorkomend op dit eiland (en Formentera), zoals orchideeën soorten, de unieke hyacint Scilla numidica, de anjersoort Silene cambessedesii en een bijzondere medicinale plant Thapsia garganica.

Ibiza's Fauna

Verdeeld in zeefauna, waarvan gebieden met de grootste diversiteit worden gevonden langs de kusten, Fauna in de continentale wateren, zoals Ses Salinas en ses Feixes, Land fauna gevonden in vochtige gebieden, bos-ecosystemen en gebieden met traditionele landbouw en Ondergrondse fauna, gevonden in grotten zeer kenmerkend voor het eiland, waar zeer zeldzame inheemse soorten zijn ontdekt.
Eén van Ibiza's meest belangrijke zee eco-systemen, in 1999 uitgeroepen tot 'Werelderfgoed', is de Posidonia oceanica, een 30,000 jaar oud zeegras, dat (wetenschappelijk bewezen!) de opwarming van de aarde vertraagt, door de omvorming van koolstofdioxide in zuurstof. Hoewel beschermd in het Natuurpark van Ses Salinas (Parque Natural de Ses Salines Ses Salines), lijdt de Posidonia vandaag de dag nog steeds schade, die wordt veroorzaakt door onverantwoord bootgebruik. Gelukkig heeft  in 2016, María José Estarellas, een vrijwilligersgroep opgericht van betrokken lokale burgers, die 's zomers extra patrouilles uitvoeren om voorlichting te geven, en kapiteins die verantwoordelijk zijn voor het aanmeren, te waarschuwen om de eco-boeien op de juiste manier te gebruiken, en de Posidonia velden niet te vernietigen of beschadigen.
Beschermd in het Natuurreservaat Cala d'Hort (Reserva Natural de Cala d'Hort) leven bedreigde inheemse zee-diersoorten, zoals de onechte karetschildpad (Caretta caretta) en de dolfijnensoort, Tuimelaar (Tursiops truncatus).
De essentiële Natuurparken van Ibiza zijn een veilig toevluchtsoord voor flamingo's, evenals de bedreigde Audouins meeuw, en Peregrine- en Eleonorae's valkensoort.

Het eiland kent een aantal inheemse land-diersoorten zoals: de Mediterrane huisgekko of Hemidactylus turcicus, kikkers, schildpadden, egels, konijnen, vleermuizen en wilde genet katten en kent bovendien een eigen soort jachthond, de Podenco.

Er komen geen "gevaarlijke" dieren op het eiland voor, zoals giftige slangen, hagedissen of spinnen.
Al vanaf halverwege de 80er jaren wordt er op Ibiza een logboek bijgehouden van 'slangen-incidenten' en hoewel er sinds 2003 steeds regelmatiger drie soorten slangen op Ibiza worden aangetroffen, ooit 'per ongeluk' door tuincentra geïmporteerd in potten van olijfbomen, is er geen reden voor ongerustheid. Het betreft hier niet-giftige soorten, zoals de  Hoefijzerslang (Hemorrhois Hippocrepis), de Rattenslang (Rhinechis scalaris) en de licht-giftige, maar mensenschuwe, gladde hagedisslang (Malpolon monspessulanus), die veelvuldig op het Spaanse vasteland voorkomen en mensen het liefst uit de weg gaan.

Vanwege haar geisoleerde ligging hebben de Pityusenhagedissen of muurhagedissen zich op Ibiza tot een eigen soort ontwikkeld, de Podarcis pityusensis, met een lengte van 7 cm, roodbruine flanken en een van beige, of geelbruine tot bruine rug.
Op Formentera leeft de variant Podarcis pityusensis formenterae, met een witte of groene basiskleur en dunne vlekkenrijen van donkerbruin tot zwart op de rug en flanken en in de paartijd verandert met name de kleur van de mannetjes van jade-groen en oranje op de buik en keel.
Ook op het rotseiland Es Vedra ontwikkelde zich door de geisoleerde ligging, zo'n geheel unieke hagedissensoort, de Podarcis pityusensis vedranellensis, met een diepblauwe flanken en een gele rug.

Ibiza 4 all, Alles over Ibiza | Alle Ibiza feiten op een rij met bijbehorende eiland informatie.
© 2006 - 2018 ibiza4all.org