ibiza, eiland feiten op een rij
ALLES over IBIZA  ibiza, eiland feiten op een rij


Ibiza, de eiland feiten op een rij

De officiŽle naam van Ibiza, in het Catalaans, is Eivissa.
De officiŽle spreektalen zijn Catalaans en Castiliaans, maar de oorspronkelijke eilandbewoners gebruiken hun eigen Catalaanse dialect: het Eivissenc.

Ibiza - Demografisch

Het eiland Ibiza telde in 2016, 142,065 inwoners en uit officiŽle statistieken bleek dat 27% van de bevolking van Ibiza bestaat uit vreemdelingen, met als grootste groepen de Argentijnse en Marokkaanse inwoners, beiden respectievelijk 3841. Dan volgt RoemeniŽ met 3578, en de Britten met 2.671 full-time op het eiland levende inwoners. Het totale aantal EU-onderdanen op Ibiza is 16.822.
Op Ibiza leven officieel geregistreerde inwoners, probleemloos samen leven met varierend aantal 'onofficiele eilandbewoners' van uiteenlopende nationaliteiten, en jaarlijks neemt het officiŽle inwonersaantal nog steeds toe.

Ibiza behoort tot de autonome gemeenschap van de Balearen (catalaans: Illes Balears - spaans: Islas Baleares) samengesteld uit de grotere eilanden Majorca (ca. 1,144,396 inwoners), Minorca (teruglopend aantal in 2016, ca. 91,601 inwoners), en Formentera  (groeiend aantal in 2016, ca. 12,124 inwoners), de kleinere eilanden Cabrera, Dragonera en S'Espalmador en talloze kleine onbewoonde rotseilandjes, met een gezamenlijk aantal van 67 gemeenten, onder toezicht van de gemeenschappelijke hoofdstad Palma, op Mallorca.

Ibiza - Bestuurlijk

De eilandraad, of 'Consell d'Eivissa', bestuurt Ibiza eiland, onder eindverantwoordelijkheid van Palma, de hoofdstad van de Balearen.
Het eiland Ibiza, omvat vijf gemeenten (catalaans: ajuntaments - spaans: ayuntamientos) met ieder een eigen bestuur en stadhuis:

De Gemeente Eivissa - Ibiza-Stad 'Ciutat d'Eivissa' of Vila(d'Eivissa), met een oppervlakte van slechts 4.301 m≤, zowel stad als gemeente, is verdeeld in 2 delen, de oude bovenstad Dalt Vila, gebouwd op een lage heuvel aan zee, dat later werd uitgebreid met het stadsdeel genaamd Eixample. Met 49.549 inwoners, is dit het dichtstbevolkste gebied van het eiland.
 

 

De Gemeente Sant Antoni de Portmany (San Antonio) beslaat een oppervlakte van 127 km≤, omvat de dorpen Sant Antoni de Portmany, San Rafael de Sa Creu, Sant Mateu d'Albarca, Buscatell en Santa Agnes de Corona,  met een gezamelijk inwonersaantal van 21,852.
 

 

 

De Gemeente Sant Joan de Labritja of San Juan Bautista (San Juan) beslaat een oppervlakte van 121 km≤, ligt in het noordelijk deel van het eiland en omvat de dorpen Cala de Portinatx, Cala de Sant Vicent, Sant Miquel de Balansat en Port de Sant Miquel, Sant Joan de Labritja, Sant LlorenÁ de Balŗfia en Sant Vicent de sa Cala, met een gezamelijk inwonersaantal van 5,500.
 

 

De grootste Gemeente Sant Josep de sa Talaia (San Jose) beslaat een oppervlakte van 154 km≤, ligt in het zuid-oostelijk deel van het eiland en omvat de dorpen Es Cubells, Sant AgustŪ d'Es Vedrŗ , Sant Francesc de s'Estany, Sant Jordi de ses Salines en Sant Josep de sa Talaia en Cala de Bou, met een gezamelijk inwonersaantal van 25.849.
 

 

 

De Gemeente Santa Eularia des Riu (Santa Eulalia) beslaat een oppervlakte van 153.58 km≤, ligt in het oostelijk deel van het eiland en omvat de dorpen Es Canar, (Nostra Senyora de) Jesķs, Puig d'en Valls, Sant Carles de Peralta, Santa Eulŗria des Riu en Santa Gertrudis de Fruitera, met een gezamelijk inwonersaantal van 31.314.

 

Ibiza 4 all, Alles over Ibiza | Alle Ibiza feiten op een rij met bijbehorende eiland informatie.
© 2006 - 2018 ibiza4all.org