het eiland ibiza | geografisch
ALLES over IBIZA  het eiland ibiza | geografisch

Het eiland Ibiza - Geografisch
 

De Balearen archipel omvat meer dan 50, veelal onbewoonde eilanden, gesitueerd in de Balearische Zee, die onderdeel is van de Middelllandse Zee, en bestaat uit twee groepen eilanden.
- Islas Gimnesias, of Gymnesiae, bestaand uit Mallorca, Menorca en Cabrera plus een aantal omringende eilandjes waaronder Dragonera, Conejera en Isla del Aire,
- Islas Pitiusas, of Pijnboomeilanden, samengesteld uit Ibiza en Formentera, plus en aantal kleine, onbewoonde eilandjes.

Samen met het zuidelijk gelegen eiland, Formentera en tal van kleinere, onbewoonde rotseilanden, vormt Ibiza dus de eilandengroep met de naam: Pitiusen of Pityusen (Illes Pitiüses in catalaans: - Islas Pitiusas in spaans) of pijnboomeilanden, ooit vernoemd naar de vele pijnbomen die er groeiden.

Om Ibiza heen liggen de volgende eilandjes (met de klok mee): Islotes de Porroig, Vedranell, Vedrá, Sa Galera, Escull de Cala S’Hort, Espardell de Espartar (Fraile), Espartar (Esparto), Escull de S’Espartar, Esculls de Ses Punxes, Bosc (Bosque), Na Gorra, Es Vaixell, Na Bosc, Bleda Plana, Escull d’en Ramon, Escull Vermell, Escull de Tramontana, Conejera (Conillera), Farellons, Palleret, Islote de Cala Salada, Ses Margalides, Entrepenyes, Isla Murada, Benirràs, Isla de En Calders, Islote de Sa Mesquida (Characa), Punta Galera, Escull d’es Pas, Formigues, S’Escullet, Punta Grossa, Figueral, Islote de S’Hort, Tagomago, Isla de Es Canar, Isla de de Santa Eulalia, Redona, Llados, Negres, Rates, Malvins, Sal Rossa & Esponja.

Tussen Ibiza en Formentera bevind zich de zeestraat Es Freus, waarin de volgende eilandjes liggen (met de klok mee): Portes, Caragolé, Penjats (Ahorcados), Negres, Punta Rama, Illa d’en Poros, Torretes, Gastaví, Illa de S’Alga, Espalmador, Espardell & Espardelló.

Ibiza, het meest westelijke eiland van de Balearen, ligt op 38° 59′ NB, 01° 26′ OL, op 90 kilometer ten oosten van Spanje, en wordt, samen met de Balearen archipel, gescheiden van het Spaanse vasteland door een 1500 meter diepe zeestraat, het Canal de Ibiza.

Ibiza is een rots-eiland, dat voornamelijk bestaat uit kalkgesteente, met een oppervlakte van 572,56 vierkante kilometer, het meet 41 km lengte van N>Z van , en een 20 km breedte van O>W (ca. 3 x Texel), met een totale kustlijn van ca. 215.2 kilometer lengte.
De kust is uitermate grillig met veel baaien en allerlei soorten stranden, van rotsen tot prachtige witte zandstranden, en aan de noorzijde van het eiland bevinden zich een aantal indrukwekkend hoge kliffen.
Het eiland is uitermate heuvelachtig met als gemiddelde hoogte 116 meter boven de zeespiegel, en het hoogste punt 476 m, van de berg Atalaya Sa Talaiassa de Sant Josep,

Ibiza eiland kent slechts een rivier, de enige in heel de Balearen, de Riu de Santa Eularia, die bij hevige regenval nog steeds onstuimig kan stromen, maar tegenwoordig helaas meestentijds droog ligt.

Ibiza 4 all, Alles over Ibiza | Alle Ibiza feiten op een rij met bijbehorende eiland informatie.
© 2006 - 2018 ibiza4all.org