alles over ibiza | alle ibiza feiten op een rij met bijbehorende eiland informatie
ALLES over IBIZA  alles over ibiza | alle ibiza feiten op een rij met bijbehorende eiland informatie
 

ALLES OVER IBIZA
Alle Ibiza feiten op een rij

Het ontstaan van het eiland Ibiza - Morfologisch:

Ibiza ontstond, aan het einde van het Tertiaire tijdperk, de periode aan het begin van het derde era van leven tussen het Krijt en het Kwartair, die duurde van 65 tot 1,8 miljoen jaar geleden, en die onderverdeeld in vijf tijdvakken: Paleoceen (65 tot 55 miljoen jaar geleden), Eoceen (55 tot 34 miljoen jaar geleden), Oligoceen (38 tot 25 miljoen jaar geleden), Mioceen (25 tot 5 miljoen jaar geleden) en Plioceen (5 tot 1,8 miljoen jaar geleden). Het Tertiair werd wordt vooral gekenmerkt door de snelle verplaatsing van continenten, wat botsingen met zich mee bracht, die resulteerden in het ontstaan van bergen.
Ook wisselden koudere en warmere fasen elkaar voortdurend af, en waren er grote veranderingen in het dierenleven, en de mens ontstond.

Het is in deze periode dat de Atlantische Oceaan zich nog steeds verbreedde en Afrika langzaam in noordoostelijke richting bewoog, zodat zuidelijk Europa in elkaar gedrukt werd en de Alpen en Pyreneeën werden gevormd. In het zuiden en oosten van het Iberisch Schiereiland ontstond de Baetic Cordillera (Sistema Betico), een van de belangrijkste systemen van bergketens in Spanje en waarvan de Balearen Archipel, beschouwd wordt als uitloper.

Het eiland Ibiza, ontstond zo'n 8 miljoen jaar geleden, toen aan het einde van het Tertiair, de waterspiegel opnieuw daalde en de toppen van de uitlopers van de Spaanse bergketen, de Cordilleras Béticas, boven water uitstaken. In eerste instantie waren de Balearen nog 'verbonden' met het Spaanse continent, maar door het opnieuw stijgen van de zeespiegel, ontstond de Balearen eilandengroep ongeveer 12.000 jaar geleden. Simpel gezegd, bestaan de Balearen uit bergtoppen die boven water uitsteken.

Deze meest westelijk gelegen eilandengroep van de Balearen, de Pitiusen, deelt samen een continentaal plat, evenals de Balearen zelf.
Ibiza
is het meest westelijke eiland van de Balearen, het heeft een heuvelachtig oppervlak en menselijke bewoning dateert van ten minste 5000 voor Christus.

Ibiza 4 all, Alles over Ibiza | Alle Ibiza feiten op een rij met bijbehorende eiland informatie.
© 2006 - 2018 ibiza4all.org